TEKNOLOJİLERİMİZ

GSPP SERTİFİKASYONU


GSPP NEDİR?

Hollandalı bir kuruluş olan GSPP (Good Seed & Plant Practices) kalite sertifikasyonu, tohum üretimi ve işlenmesinden (ebeveyn tohum dahil) bunların pazarlanmasına kadar olan süreçlerde yönetimini garanti eder. Bu yönetim, GSPP standardına uygun çalışma yöntemleri baz alınarak gerçekleştirilir.

Amacı, domates tohumlarının ve bitkilerinin Clavibacter michiganensis, michiganensis alt türü (Cmm) tarafından enfekte olmasını önlemektir. Bu bakteri, domates üretiminde ciddi niteliksel ve niceliksel kayıplara neden olur.

Patojen

Clavibacter michiganensis michiganensis alt türü (Cmm), diğer adıyla “Bakteriyel domates kanseri” es una bacteria del género Clavibacter. cinsi bir bakteridir. İnsan sağlığına zararsız ancak bitki sağlığına zararlı olan bu bakteriler, domates yetiştiriciliğinde dünya çapında başlıca bakteriyel hastalık nedenidir. Esas olarak patlıcangiller ailesini (domates, biber ve patlıcan) etkiler. Bitkinin solmasına ve diğer semptomlara neden olan patojen, tohumlarda aylarca hayatta kalabilir ve su, aletler, malzeme ve bitkilerle doğrudan temas yoluyla kolayca yayılabilir.

 

Ne gibi zararlar verir?

Semptomlar, gövdeden çıkan bazal yaprakların tek taraflı solmasıdır, sonunda bitkiyi nekroza götürerek tamamen solmasına yol açar.

Ayrıca, gövdede ve yaprak saplarında kanser (şankır), yapraklarda nekrotik lekeler ve meyvelerinde kuş gözü şeklindeki lekeler (etrafında beyaz bir halka bulunan siyah lekeler) olur.

Nasıl Bulaşır?

Cmm bakterisi direkt temas (kontamine aletler, eller, giysiler, bitkiden bitkiye doğrudan temas), yayılma malzemesi (aşılama) ve su ile bulaşır.
Bu Cmm sınıfı bakteriler tohumlarda, bitki artıklarında ve kontamine toprakta aylarca enfektif kalabilir. Buna ek olarak, hastalık belirtileri vermeden konakta latent halde kalabilir, bu da potansiyel olarak tehlikelidir.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ:

GSPP Yönetmeliği, çalışma ortamlarında bakteriyel kontaminasyon olasılığını en aza indiren güvenlik bölgelerinin kurulmasını gerektirir. Ayrıca, tek kullanımlık giysi veya kişiselleştirilmiş üniforma kullanımı, el dezenfeksiyonu, kişisel eşyaların dezenfeksiyonu ve iş aletlerinin dezenfeksiyonu gibi, yapılacak aktiviteye ve bölgeye göre her alana girmeden önce alınacak hijyen önlemlerini de tanımlar.

PERSONELİN SÜREKLİ EĞİTİMİ:

Bu patojen tipinin veya ortaya çıkabilecek başka patojenlerin tehlikeli ve çabuk çoğalması nedeniyle, ekibimizin güncel ve doğru eğitimi alması gerekir. Önleme, en iyi kontrol şeklidir.

Bu nedenle, çalışanlarımıza ve işbirlikçilerimize standart hijyen önlemleri ile bir ortamda nasıl çalışmaları gerektiği konusunda düzenli olarak dönemsel eğitimler vermekteyiz.

BİZE ULAŞIN

Dünya çapındaki satış ağımızla iletişime geçin

Semillas Fitó Türkiye

AOSB 2. Etap 22.
Cad No: 13
07190, Dösemealtı Antalya
T. +90 242 258 0184

destekturkey@semillasfito.com ​